Gvidado Alter ego

Alter ego, mijn andere ik

Wat is het dan, een Alter Ego. Het betekent letterlijk “Andere Ik”. Het zijn de rollen die we hebben in het leven, de verschillende versies van wie we zijn. Het geeft ons de moed en de kracht om te doen wat nodig is. Het ene moment ben je moeder van drie kids en liefhebbende echtgenoot, een uur later zit je in een hard doch rechtvaardig onderhandelingstraject met je leverancier omdat je nu eenmaal het beste voor je bedrijf wilt. En dat zijn dan allebei varianten van ik. Ik en mijn andere ik. Ik en mijn Alter Ego.

Welke rollen vervul jij in het leven?

Clark Kent is het Alter Ego van Superman. Als kind wordt hij naar de aarde gestuurd om de wereld te redden. Door in de rol van Clark Kent te stappen is hij in staat contact te maken met de mensen op de uitgeverij. Door dicht op het nieuws te zitten weet hij hoe hij als Superman op situaties moet reageren. Hoe is dit voor jou? Wil jij je juist ontwikkelen tot liefhebbende moeder omdat je daar geen ervaring mee hebt? Of is de rol van zakenvrouw voor jou de grote uitdaging. Of zijn het juist de team skills die je wilt ontwikkelen waardoor je samen meer kunt zijn dan jezelf.

Bewust inzetten van Alter Ego’s

In plaats ons het leven van alledag te laten overkomen, kunnen we ook bewust kiezen om in de diverse rollen te stappen die we nodig hebben om optimaal te presteren. Door heel duidelijk voor jezelf te hebben wat er op welk moment van je verwacht wordt zijn we in staat in de schijnwerper te stappen in plaats van de schaduw op te zoeken. Superman en Clark Kent gebruiken een telefooncel om razendsnel te transformeren in de persoon die op dat moment nodig is. Het is een bewuste transformatie voor een specifieke rol.

Stap 1: Kies een rol waar je jezelf in wilt verbeteren

Denk aan de rollen en de verantwoordelijkheden die je vervult. Wat zijn je belangrijkste activiteiten die je leven het meest beïnvloeden. Kies vervolgens een rol of activiteit die je momenteel het meeste frustreert. Stel jezelf de vraag: Wat frustreert me mijn eigen gedrag op dat moment. Waar heb ik moeite mee? Gebruik dit om je eerste alter ego voor te ontwikkelen.

Stap 2: Huidige vs toekomstige resultaten

Als we blijven doen wat we altijd deden zullen de resultaten uit het verleden in de toekomst niet veranderen. Willen we andere uitkomsten, dan zullen we ook iets anders moeten gaan doen. Breng daarom de huidige situatie in kaart en vraag jezelf vervolgens af hoe je jezelf in de toekomst in de gekozen rol ziet en welke resultaten daar op volgen.

Stap 3: Vijand vs Superkrachten

Er is een reden waarom we doen wat we doen en we niet de resultaten krijgen die we willen. Onze vijand (dat zijn we zelf) houdt ons tegen om daadwerkelijk succesvol te zijn. Dat kunnen angsten, onzekerheden, overtuigingen maar ook invloeden van buitenaf zijn. Beschrijf alles wat je tegenhoudt. Mijn man, mijn kind, het weer, ik kan het niet, de hond, de buurvrouw, ik wil wel maar…, alles wat er in je opkomt. Schrijf vervolgens ernaast welke superpower jij nodig hebt om deze vijandelijke gedachten je overwinnen. Welke superpowers kun je inzetten om deze vijand te verslaan? Dit zijn de superkrachten van je Alter Ego.

Stap 4: Breng je Alter Ego tot leven

Geef je Alter Ego een naam. Kies een naam die je inspireert om je superkrachten in te zetten. Kies iemand van TV, je oma die je bewondert, een samensmelting van je eigen naam met een van je superkrachten. Wil je inspiratie opdoen, kijk dan eens naar Ru Paul’s Dragrace op Netflix. Je ziet direct hoe de superkrachten van deze drag queens tot leven komen op het moment ze in hun rol van hun drag queen stappen. Het kan en mag allemaal. Zolang jij je superpowers maar ontketent als jij de naam van je Alter Ego aanspreekt.

Stap 5. Schrijf je Alter Ego verhaal

Niets is zo krachtig als je eigen verhaal waarin jij vertelt wie je bent. Laat je leven niet bepalen door anderen, kies er zelf voor hoe jij je leven wilt leiden. En laat je daarbij helpen door je Alter Ego. Door in dit verhaal te schrijven over je eigen normen en waarden, de manier waarop jij in het leven staat en welke vaardigheden en kennis jou speciaal maken ben je in staat het leven aan te gaan zoals het zich ontvouwt. De houvast van je eigen verhaal en de superpowers waarvan jij weet dat je ze bezit zullen je laten vliegen.

Aan de slag met je eigen Alter Ego

Je kunt nu aan de slag met het creëren van je eerste Alter Ego. Wil je extra hulp, kijk dan eens naar het boek “The Alter Ego Effect” van Todd Herman. Of neem contact met ons op om de mogelijkheden voor een Alter Ego Workshop binnen jouw bedrijf te bespreken.